Willie van der Veldt

Ik ben Willie van der Veldt. Ik ben psycholoog, hondentrainer, gedragstherapeut en de auteur van het boek: Hondenlogie.

Mijn interesse ligt bij gedrag van mens en andere dieren zowel in praktische als theoretische zin. Voor mij moet de praktijk herkenbaar zijn in de theorie en moet de theorie helpen om gedrag te zien, te kunnen beschrijven en overdragen aan bijvoorbeeld de eigenaar van de hond.

In mijn boek kijk ik met behulp van 5 theorieën uit de psychologie naar het gedrag van de hond. Een jaar nadat mijn boek uitkwam realiseerde ik me dat er geen ontwikkelingstheorie voor honden bestaat. Een theorie om het gedrag van de hond in relatie te brengen met zijn leeftijd. Daar ben ik de laatste jaren druk mee geweest en het Kynocongres over puberteit biedt een mooie gelegenheid om een lezing te geven over die leeftijdsfase van de hond gezien vanuit de ontwikkelingspsychologie.

Pubertijd is de speeltuin van het individu.

 

De pubertijd van de hond is de levensfase waarin veel eigenaren alsnog besluiten met hun puber naar een training te gaan of hem in een asiel plaatsen. Mensen ervaren de pubertijd van de hond als de fase waarin hun gezag over de hond wordt getart. Voor honden is hun pubertijd een periode waarin zij ongeremd, egocentrisch spelend oefenen met diverse volwassengedragingen. Het is ‘een speeltuin’ waarin de hond zijn mogelijkheden en begrenzingen leert kennen. Met welk toestel/gedrag en hoe ermee wordt gespeeld is afhankelijk van erfelijke factoren en levenservaringen tot dan toe. Tijdens het spelen maakt de puber fouten en loopt risico’s. Maar wie de mogelijkheden en de gevaren van ‘de speeltuin’ kent, gaat met veel plezier de uitdaging aan en komt op een dag tot de ontdekking dat er een innige band met de hond is opgebouwd en dat de hond zelf actief meewerkt aan een sociaal omgaan met de uitdagingen van onze drukke maatschappij.

Willie van der Veldt

 

Willie van der Veldt is psycholoog, hondentrainer, gedragstherapeut en auteur van het boek: Hondenlogie. In de laatste jaren heeft ze een psychologische ontwikkelingstheorie voor honden uitgewerkt. Hierdoor is het mogelijk om van de baarmoeder tot dementie te zien wat normaal gedrag voor een hond is en waar het gezonde, normale proces gemakkelijk verstoort kan raken.