Valkuilen als gedragsblauwdruk

 

Als gz-vaktherapeut ben ik ook opgeleid tot schematherapeutisch werker. En pas in de dagelijkse therapeutische behandelsessies in de humane psychologie schematherapie toe. Schematherapie bestaat sinds 2006 in Nederland. En is eigenlijk ontwikkeld voor zogenaamde Cluster-C problematiek - Persoonlijkheidsstoornissen - binnen de humane psychologie. Inmiddels wordt schematherapie voor een breder spectrum diagnoses toegepast in de behandeling.

Een ander woord voor schema, in deze context, is een valkuil. Binnen de ontwikkelingspsychologie zijn de jaren van 0 t/m 24 van cruciaal belang voor het wel of niet ontwikkelen van valkuilen -schema’s – in je gedrag. Als een situatie een kind (jongere, adolescent) onaangenaam voelt - en dit in overtreffende trap -, dan gaat het kind een overlevingsstrategie ontwikkelen. En zo komt de valkuil in gedrag tot stand en hecht zich vast als een gedragspatroon.

Het gedrag -lees valkuilgedrag- wat dus ooit effectief was, neem je mee als gedragsblauwdruk voor de rest van je bestaan. Dit gedrag blijft toegepast worden net zolang dat iemand zich bewust word (gemaakt), dan dit niet-functionele gedrag.

Tijdens het KynoCongres zal ik meer aspecten van schematherapie verder verdiepen en uitleggen.

 

Patricia M. Aarts BA

geregistreerd gz-vaktherapeut | schematherapeutisch werker | NLP pracitioner | bestuurder CVNH

Pssst... nog geen tickets? Schrijf je nu in door op de knop te drukken.