Home 2017

KynoCongres 2017

Welzijn van honden

De laatste jaren wordt er gelukkig steeds meer aandacht besteed aan het dierenwelzijn. Ook bij honden gebeurt dit. Was het twintig jaar geleden nog vanzelfsprekend dat je een slipketting kocht voor je hond en op cursussen je als eerste werd geleerd hoe je die zo effectief mogelijk kon gebruiken, tegenwoordig is het bijna een misdaad. Toch is er ook bij het bepalen van het welzijn van honden een aantal heilige huisjes waar we misschien wat zorgvuldiger naar moeten kijken. Een paar voorbeelden zijn:

  • Is het zo erg om een grote asielhond op een flat te plaatsen;
  • Moeten honden drie keer per dag uit waarvan een wandeling van minstens een uur;
  • Zijn supergetrainde honden wel gelukkiger;
  • Moet een hond wel de hele dag bezig gehouden worden of heeft hij hierin zelf ook een verantwoordelijkheid en gunnen we die hem;
  • In hoeverre belemmert het horen tot een specifiek ras het welzijn;
  • Is het werkelijk bevorderlijk voor het welzijn als honden nooit gecorrigeerd mogen worden.

Belangrijk hierbij is natuurlijk ook de vraag hoe welzijn eigenlijk gemeten kan worden. Ook hier wordt op ingegaan.

Dit zijn zomaar vragen waar we tijdens dit congres op in gaan. Op dit moment loopt er een onderzoek naar het welzijn vanasiel honden. De opzet van dit onderzoek zal tijdens het kynoCongres bekend gemaakt worden.

Inschrijven kan vanaf nu.

De kosten zijn € 120,- incl. BTW, koffie en thee en lunch.

Programma

Het programma inclusief een korte inhoud van de lezingen van het KynoCongres 2017.

De onderwerpen zijn (onder voorbehoud):
Hoe meet je welzijn bij huishonden en asielhonden
Op dit moment loopt er een onderzoek naar het welzijn van asielhonden. Hoe bepaal je eigenlijk welzijn. Hoe kun je iets subjectiefs toch objectief benaderen.
Dr. Jolanda Pluijmakers
Factoren die van invloed zijn op het welzijn van interventie honden
‘Therapie- en bezoekhonden, ze staan enorm in de belangstelling en doen prachtig werk. Hoe zit het echter met het welzijn van deze honden voor, tijdens en na de sessies?  In deze lezing wordt ingegaan op de vraag op welke wijze het welzijn van dit type werkhond in gedrang kan komen en welke factoren daarbij een rol spelen? Een kijkje in de keuken van Stichting Contacthond en hoe deze organisatie omgaat met het welzijn van haar therapiehonden’
Dr. Nikki Rethmeier
Welzijn: de invloed van -erfelijk- gedrag
Nature-Nurture, oftewel Aangeboren versus Aangeleerd. Welke invloed heeft de aanleg (genetisch materiaal) van de hond op zijn welzijn? Je kan als instructeur hierop inspelen om mens en hond nog beter te begeleiden.
Nicky Gootjes
Training en communicatie of communicatie en training
Sinds beloningsgerichte training populair is geworden, gaat men er vanuit dat men er de hond steeds vriendelijk mee bejegent. Om hondvriendelijk te zijn en om het welzijn van de hond als prioriteit te kunnen stellen, dient men meer te doen dan beloningsgerichte training alleen.
Geert de Bolster
Hoe ziet hondenwelzijn eruit over 10 jaar?
Na iets meer dan vijfentwintig jaar werken met positieve bekrachtiging is het een mooi moment om de balans op te maken. Wat gaat er goed? Waar zullen we over tien jaar zijn als we op dezelfde voet doorgaan? Welke dingen kunnen en moeten beter? Suzy Deurinck neemt je mee in haar verhaal over mentaliteitsverandering, over de feminiene dierenwereld en de rol van mannen daarin, over Jane Goodall en Katniss Everdeen, en over de kracht van kritische en intelligente tieners. Haar verhaal is niet altijd een gezellig verhaal, maar het slotakkoord stemt hoopvol.
Suzy Deurink

Locatie

Congrescentrum De Werelt